Mandelkager

Mandelkage a´la Bent

Til 10-12 stykker, skal du bruge:
200 g smuttede mandler
1 tsk. stødt kanel
Skal fra 1 citron
Skal fra 1 appelsin
4 æg
200 g sukker
ca. 1 spsk smør
Drys: Flormelis
Tilbehør: evt flødeskum el. creme fraice

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 175 grader alm ovn.
Blend de smuttede mandler til fint mel.
Bland mandelmelet med kanel og fintrevet citron -og appelsinskal fra de to økologiske frugter.
Pisk æg og sukker til tykt skum med maskine. Tilsæt mandelmelblandingen.
Fyld dejen i en springform (22-24 cm) smurt med smør.
Bag kagen i forvarmet ovn på 175 grader i 35-40 min. måske længere prøv med træspyd.
Når kagen er afkølet drysses med flormelis.
Nydes evt. med flødeskum eller hvad du syntes.
Smager også fortrinligt blot med det drysset flornelis.


Anden mandelkage

Du skal bruge:
Smør eller olie til formen
5 æggeblommer
5 æggehvider
175 gr sukker
175 gr mandler
 
Til appelsinlagen skal du bruge
Saft af 2 appelsiner
50 gr gær
En stang kanel
 
Der burde være nok til 6-8 personer.
 
Forvarm ovnen til 180 grader. Smør eller sprøjt formen, klip et stykke bagepapir til, så det passer i bunden af springformen og smør/sprøjt også dette.
Pisk æggeblommerne sammen med sukkeret, bland lidt efter lidt de hakkede mandler og citronskallen i, citronskallen kan undværes.
Pisk æggehviderne stive og vend dem i blandingen. Kom dejen i formen og sæt den i ovnen ca. 40 min. brug ”strikkepind-prøven” for at se om kagen er færdig.
 
Når kagen er færdig tages den ud for at afkøle lidt, løssen den fra siderne af formen med en paletkniv og vend den ud på et fad og fjern bagepapiret.
Lav nogle få dybe huller med en strikkepind i kagen.
Til appelsinlagen kommes appelsinsaft, sukker og en stand kanel i en kasserolle, hvor det hele skal simre 5-6 minutter, indtil sukkeret er helt opløst. Efter afkøling hældes lagen over kagen, lagen trækker nu igennem hullerne. Pynt eventuelt med en stand kanel på toppen.
 
God appetit