Æblekage


Denne herlige æblekage smagte vi første gang i 2004 på Tåsinge, opskriften er flere generationer gammel, så jeg har ændret målene så de passer til 4-5 personer og ikke til hele gårdens beboer.

Brug gerne de gammeldags mad æbler ”belle Boskoop” som koger ud til en fin lysegrøn mos med næsten intet vand, og har en dejlig ren æblesmag.

Ingredienser:
½ kg. Æbler
½ stang Vanilje
Sukker efter egen smag

3 æg
125 gr. Sukker
½-1 citron
125 gr. Mandler
½ ps. Mandelflager
¼ l. Piskefløde

Fremgangsmåde:
Skræl æblerne, skær det fra der ikke skal koges med, skær æblerne i mindre stykker og kog dem møre med ganske lidt vand, sammen med den flækkede vaniljestang. Tag låget af gryden til sidst, så æblemosen ikke bliver fugtig. Smag til med sukker.

Skold og smut mandlerne og mal dem i kværn eller hak i blender. Rør æggeblommerne grundigt med sukker, rør saft og evt. revet citronskal i sammen med de malede mandler. Pisk hviderne meget stive og vend dem i mandeldejen.

Fjern vaniljestangen og bred æblemosen ud i et ovenfast fad. Læg mandeldejen over og drys lidt mandelflager på.
Sæt fadet i oven ved 175-180 grader i 30-40 minutter, på midterste eller nederste ribbe.
Pisk fløden og server den til æblekagen.
Kagen kan serveres kold eller varm, vi kan bedst lide den varm.


Æblekage a´la Annelise 1.

Æblekage kan laves  på mangfoldige måder, bl.a. kan du koge æbler til mos med sukker, eller måske har du noget mos i fryseren:
Læg et lag mos i en glas skål, herover lægger du et lag af hvede og glutenfrie makroner (se opskrift på makroner), og endnu et lag mos, nu kan du vælge endnu et lag makroner, eller endnu bedre rist noget glutenfrit rasp (se under produkter) evt. med honning. Slut af med æblemos og pynt med flødeskum.


Kun fantasien sætter grænser for "rasp" husk blot på at holde det glutenfrit, du bruge nødder, hirse, lidt boghvede kerner o.s.v.


Æblekage a´la Annelise 2.

Du skal bruge, til 4 personer:

6-8 mellemstore æbler
1½ dl. vand
3 spsk. sukker
1 spsk. citron

Cremen kan du lavet af ca. 4 dl. mælk og tilsvarende cremepulver.
Eller også kan du koge den af:
3 æggeblommer
1 spsk. sukker
2 tsk. majsstivelse
3 dl. mælk
1 tsk. vaniljesukker

Marengsen laver du af:
3 æggehvider
125 gr. sukker

Tilberedning:
Tænd ovnen på 175 grader, alm. ovn.
Skræl æblerne og halvere dem, fjern kærnehuset.
Kom vand, sukker og citronsaft i en gryde og lad det koge med æblerne indtil disse er møre, tag æblerne op, og lad dem dryppe af.
Læg æblerne i et ildfast fad og hæld cremen over. Fordel marengsen over cremen.
Bages i 15-20 minutter indtil marengsen er gylden.

Vælger du selv at koge cremen, kan du gøre sådan:
Pisk ingredienserne sammen i en gryde og varm op, til cremen jævner.
Marengs: Pisk hviderne stive og pisk sukkeret i lidt ad gangen.